Jong ondernemen

Pepe's Grillrestaurant in baak, een collega en ik tijdens het serveren van een dessert.

Een ervaring die ik met jullie wil delen uit mijn tijd als jonge ondernemer. Op 22-jarige leeftijd besloot ik samen met een kameraad een restaurant over te nemen. We werkten al een geruime tijd samen. Er was een goede klik en daar waar we werkten, namen de gastenaantallen toe. We zeiden tegen elkaar “dat kunnen wij ook voor onszelf”. Zo gezegd, zo gedaan.

We dachten dat we de hele wereld aankonden. De ervaring, enthousiasme en de mentaliteit brachten ons zover. In die beginperiode liep ik tegen één ding aan en dat wil ik graag met jullie delen.

Als broekies verkochten wij feesten en partijen aan particulieren en bedrijven. In de beginjaren merkten we in de gesprekken dat mensen, vooral in die tijd, tegen onze leeftijd aankeken. Menig maal hoorden we ze denken “Kunnen die beide snotneuzen dat wel?”.

Het was toen best moeilijk om de mensen tijdens een verkoopgesprek te overtuigen dat wij in staat waren om feesten en partijen te organiseren. We zijn altijd in onze kennis en vaardigheden blijven geloven en al snel werd dit beloond. Onze leeftijd speelde steeds minder parten, waardoor de gasten ons als volwaardige ondernemers zagen. We hebben altijd aan de verwachting van onze gasten voldaan.

We vertrouwden toen op belangrijke ondernemersvaardigheden (soft skills), die je vroeger niet zo op school leerde, als enthousiasme, overtuiging, besluitvaardigheid en zeker doorzettingsvermogen. Deze softs skills werden in die tijd door je ouders, op straat met vriendjes en andere mensen uit je omgeving aangeleerd. De kennis leerden wij op school en tijdens de stages.

Als je de vaardigheden en competenties bezit en je bent nog jong, twijfel dan niet aan jezelf. Het ondernemerschap biedt mooie kansen en waardevolle momenten. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar ondernemen leer je door vallen en opstaan.

De drang naar vrijheid, zelfstandig besluiten nemen en je eigen werk inrichten, zijn voor mij altijd de drijfveren geweest om zelfstandig ondernemer te zijn. Ik kijk op een mooie tijd terug.

Leef je droom.

Geplaatst in Blog.