Waarom ik geen voorstander ben van het startkapitaal van Jesse Klaver

GroenLinks wil dat iedereen die 18 jaar wordt 10.000 euro van de overheid krijgt. Dat 'startkapitaal' kunnen de jongeren gebruiken voor hun eigen ontwikkeling. Ze kunnen er bijvoorbeeld collegegeld van betalen, zich omscholen of een eigen bedrijfje beginnen.

Het is een van de plannen van de partij in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Het programma wordt zaterdag gepresenteerd. Het startkapitaal voor jongeren moet worden betaald via een 'solidariteitsbijdrage' door miljonairs. Bron: NOS

Met belangstelling heb ik geluisterd naar het idee van Jesse Klaver om studenten € 10.000,00 te geven op het moment dat zij 18 jaar worden. In principe juich ik steun aan de jeugd toe, maar moet dit een financiële prikkel zijn?

Jesse haalt zijn voorstel uit de boeken van econoom Piketty (Kapitaal en ideologie, Kapitaal in de 21ste eeuw). Deze boeken heb ik ook gelezen. Piketty beschrijft dat er in de laatste decennia weer een enorme scheefgroei is ontstaan tussen arm en rijk. Hij maakt zich zorgen over de ongelijkheid in kansen en beloningen met betrekking tot arbeid. Zijn opmerkingen over de verdeling zijn terecht. Een gering aantal personen bezit straks het overgrote deel van het totale vermogen in de wereld en daar mag best verandering in komen.

Scheefgroei
Naast de gift die Jesse en Piketty voorstellen, benadrukt Piketty ook het belang van scholing in de strijd tegen de scheefgroei. Scholing leidt uiteindelijk tot een hogere welvaart. Hier ligt volgens mij de kans, “Geef alle Nederlanders recht op een X aantal jaren onderwijs, na het voortgezet onderwijs.”

Wat ik samen met veel collega’s in het mbo-onderwijs ervaar is, dat veel jonge studenten minder intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren en liever werken. De studenten zijn doeners die veel liever met de handen werken in plaats van met het hoofd. Veelal komen deze studenten op latere leeftijd kennis en vaardigheden te kort, omdat ze doorgroeien in organisaties of wisselen van baan. Bijscholing is dan wenselijk. Biedt ze juist dan de mogelijkheid.

Korte-termijngedachte
Als je mensen op basis van financiële prikkels denkt te kunnen stimuleren, is dat een korte-termijngedachte. De gift, zoals Jesse dit voorstelt, wordt naar mijn verwachting door een grote groep studenten verkeerd besteed. Geld weggeven is nooit goed. De beste motivatie om te leren is het moment dat studenten/werknemers erachter komen dat zij te weinig kennis en vaardigheden hebben op de arbeidsmarkt. Geef studenten daarom de vrijheid om de jaren, dat zij onderwijs willen volgen, zelf te bepalen. Leg het eigenaarschap van ontwikkeling bij de studenten, maar ontneem hun niets vanuit de basis. Ik verwacht dat in de huidige maatschappij een leven lang leren een groot goed gaat worden.

Vermogende mensen
De scheefgroei in vermogen is een mondiaal vraagstuk, dat wij in Nederland niet alleen kunnen oplossen. Voor de scholing is dit anders, dit kunnen wij zelf regelen. Daarom zie ik wel iets in de uitspraak van Jesse over de financiering van scholing door vermogende mensen. Je merkt steeds vaker dat vermogende mensen bereid zijn om een bijdrage te leveren aan betere welvaart en welzijn.

Ik geloof in de jeugd en in gelijke kansen. Laten wij ervoor zorgen dat zij deze dan ook krijgen. Jesse, de uitnodiging voor een gedachtewisseling staat open!

Geplaatst in Nieuws.