Portfolio

Marianne en Pieter-Kees (ondernemers) aan het woord:

Met zijn jarenlange ervaring als docent en als ondernemer is Marcel bij de start van ons horeca bedrijf een zeer waardevolle sparring partner gebleken. Die unieke combinatie van docent en ondernemer komen duidelijk tot uiting in zijn aanpak en houding. Voor ons heel praktisch. Met zijn doortastende, positieve en open benadering stuurt hij aan op zelf-inzicht, creëert hij ruimte om zelf tot doelgerichte oplossingen te komen. Op vragen geeft hij heldere antwoorden en of constructieve adviezen zonder je het gevoel te geven dat die bindend zijn.

Met name de open gesprekken over hoe de onderneming te leiden in de breedste zin van het woord, gaven ons veel inzicht en focus.  Naast de “bigger- picture” benadering, ook gewoon “down to earth”. Met zijn vele tips en tricks doen we nog dagelijks ons voordeel mee.

Marcel is open, eerlijk en rustig, kan zich goed inleven en heeft liefde voor zijn vak, komt met leuke verhalen om je nieuwe inzichten te geven waardoor je verder komt. Geeft goede persoonlijke feedback. We zijn blij dat we ons hebben laten coachen door Marcel.

Wij raden iedereen Marcel dan ook aan!’

Marianne en Pieter-Kees

Restaurant De Korendrager

Student Rik van het Graafschap College aan het woord:

Vorig jaar heb ik een cursus ondernemerschap gevolgd bij meneer Ratering. Zijn manier van lesgeven zou ik in een woord omschrijven als enthousiast. Deze enthousiaste manier van lesgeven houdt het leuk, om te luisteren naar zijn uitleg en verhalen. Het doel van de cursus die ik volgde was het schrijven van een ondernemingsplan. Meneer Ratering nam ons daarin mee van begin tot eind. Van het bedenken van een bedrijfsnaam met logo, tot aan de financiën en de afsluitende eindpresentatie. Ratering's deskundigheid op het gebied van ondernemen wist hij eenvoudig op je over te brengen, vaak met leuke leerzame praktijkvoorbeelden. Bij vragen of extra uitleg is hij ook zeker de beroerdste niet om je helpen. Dankzij meneer Ratering heb ik veel kennis mogen opdoen over financiën, maar vooral heeft hij mij ook laten leren denken als een ondernemer. Het mooiste aan zijn lessen vond ik dat je zijn passie kunt voelen in zijn verhalen en uitleg. Dit heeft mij tot op bot gemotiveerd, om de mouwen op te stroken en ontzettend hard te werken zodat ik later een succesvolle onderneming zal leiden.

Student Eva van het Graafschap College aan het woord:

Marcels manier van adviseren is persoonlijk en deskundig. In zijn manier van coachen merk je dat hij veel ondernemerservaring heeft. Hij vertelt dan ook maar al te graag verhalen uit zijn eigen werkveld. Dit is leerzaam, omdat het vaak situaties zijn waar elke ondernemer een keer tegen aan gaat lopen. Zelf heeft hij mij de basiskennis van ondernemen geleerd. Dingen zoals een balans opstellen, maar ook waar je allemaal rekening mee moet houden als je een eigen bedrijf begint. De combinatie tussen zijn persoonlijke verhalen en kennis van het vak, maakt het een prettig persoon om naar te luisteren en van te leren.